Logo Vereniging Respondeo Respondeo etsi mutabor – Ik antwoord, ook al word ik daardoor veranderd Menu

Symposium en boekpresentatie 12 november 2022

‘De menselijke onderneming’

De menselijke onderneming Crisis. Het is een woord dat vandaag de dag vaak wordt gebezigd. Als je terugkijkt de geschiedenis in, zie je dat bij een crisis juist nieuwe en grote inspiraties een uitweg bieden. Mensen krijgen een nieuw geloof en zelfverstaan, wat leidt tot een nieuwe inirichting van economie en maatschappij.

In De menselijke onderneming beschrijft Otto Kroesen dit ‘grote verhaal van geloof en economie’, van de stammensamenleving tot nu.


Programma symposium en boekpresentatie

12:30 Ontvangst, met koffie, thee en broodjes
13:30 start symposium
  Is Europa al af?
  Father Avin Kunnekkadan
  Lid van het Theologisch Elftal van dagblad Trouw. Migrantenpater RK-parochie De Goede Herder in Schiedam en provinciaal overste van de congregatie Societas Verbi Divini
  Het kruis der werkelijkheid in het MKB
  Johan Reijenga
  Hoofddocent en onderzoeker bij Kenniscentrum Business Innovation van Hogeschool Rotterdam. Hij volgde studies economie en theologie, en adviseert bedrijven en organisaties op het gebied van strategie, leiderschap en innovatie
  Pauze
  De inspiratie van Skandalon
  Jan de Vlieger
  Directeur en uitgever van Skandalon. Voormalig predikant en directeur van De Drukkerij
  Een groter verhaal voor een kleinere mens
  Otto Kroesen
  Auteur van De menselijke onderneming
  Discussie met de sprekers en de zaal
  o.l.v. Jan Kroesen
  Dagvoorzitter, voorzitter Rosenstock-Huessy vereniging Respondeo
16:00 Hapjes en drankjes
17:00 Einde

Aanmelden
Aanmelden liefst vóór maandag 7 november bij ottokroesen@gmail.com.

Locatie
Synagoge, Delft, Koornmarkt 12, 2611 EE.
Dat is 10 minuten lopen van het station. Parkeren kan achter de synagoge of ondergronds in de buurt.

Korting
Het boek is bij de boekpresentatie te verkrijgen voor € 27,50 i.p.v. € 32,99. U hoeft dan niet vooraf te bestellen. Wilt u het boek graag kopen, maar bent u niet in de gelegenheid te komen, bestel dan voor € 29,99 het boek op

Het programma als PDF.


Over het boek

Vond er in de geschiedenis een crisis plaats, dan kon alleen een nieuwe en grote inspiratie een uitweg bieden. In De menselijke onderneming volgt Otto Kroesen het spoor van dergelijke inspiraties. Ze gaven mensen een nieuw geloof en zelfverstaan en mondden uit in een nieuwe inrichting van de economie en de maatschappij.

Het grote verhaal begint bij de stammensamenleving, met hechte en ondernemende groepen. Hierna komen hiërarchische rijksculturen op, zoals Egypte en China, maar ook Israël en Griekenland hebben ons gevormd. Na de oudheid volgt onder meer de kerk van de martelaren, de islam en Europa; allemaal samenlevingen met een gemeenschappelijk verhaal.

Onze moderne ondernemingen en de globaal geworden wereldeconomie hebben geen groot verhaal meer. Mensen lijken alleen maar hun eigen (fragmentarische) levensverhaal te hebben. We worden geleefd, zijn ontworteld en thuisloos, verbrokkeld door drukke bedrijvigheid en vlugge sensaties. Kroesen kijkt niet alleen terug, maar duidt ook de uitdagingen van onze huidige tijd. Welk groot verhaal raapt ons bij elkaar?

Een korte beschrijving van de inhoud is hier te downloaden en een inhoudsopgave hier.